Innebandy i Sverige

Innebandy er en ekstremt populær sport i Sverige. Det var her innebandy ble spilt for første gang på midten av 1900-tallet og det var her de aller første innebandystjernene ble født. På kun et par tiår har innebandy blitt en nasjonal sport i Sverige, med over hundre tusen spillere fordelt på over ett tusen klubblag.

Bare i Stockholm eksisterer det over tjue lag som totalt har over tjue tusen spillere. Herrelandslaget til svenskene i innebandy tok hver eneste gullpokal mellom 1996 og 2008, men har sett seg bli slått flere ganger de seneste årene. Dette til tross rekner de fleste med att det svenske herrelandslaget har gode muligheter til å vinne – det sir man på oddsen.

Innebandy

Innebandy vokser og vokser – med tiden vil vi se nye nasjoner på toppen mens historiske innebandyland går hardere tider i møte. Det Svenske innebandyforbundet var det første av sitt slag når det ble stiftet i 1981. Heretter skulle innebandy få lov til å organisere seg selv, med utvalgte presidenter og ambassadører på organisasjonstoppen. Det kom rikelig med investeringer og kun ti år senere hadde titalls lag funnet seg store sponsorer som var klare til å støtte lagene økonomisk på deres vei mot suksess.

I dag blir innebandy spilt i enhver by og tettsted i Sverige. Det starter på skolen, der barn og unge får trent både armer og ben i gymtimene når de spiller innebandy. De mosjonerer og holder seg i form samtidig som ingen blir tvunget til å kjøpe dyrt utstyr. Det er kanskje nettopp mangelen på komplisert utstyr som gjør innebandyen så lett tilgjengelig for de fleste. Vil barnet spille innebandy utenom skolen er det alltid en lokal klubb tilgjengelig som gledelig vil lære bort alt de vet. En rask tur på sportsbutikken og alt utstyr er i boks – et par gode sko, en elastisk kølle og leggbeskyttere er alt man trenger. Innebandy er like populært for menn som det er for kvinner – i Sverige er hver fjerde innebandyspiller en kvinne.